Sweet frens o' mine

Saturday, August 1, 2009

Saya suka dia! Kenapa?

Fitrah seorang manusia untuk menyukai seseorang. Namun, apakah kriteria yang menyebabkan anda jatuh cinta pada si dia. Hm.. satu senarai panjang yang dibuat sepanjang petang pun belum tentu dapat menyenaraikan kesemuanya. Ya lah~ cara dia senyum, pakaian yang dia pakai, haruman kelakiannya dan cara dia bercakap semua mempengaruhi perasaan dan emosi kita sebagai pencinta lelaki~.

Hm... apa yang Nurin jumpa sepanjang hari melayari facebook dan bertanya kepada Mr. Google dan Mr. Yahoo perasaan suka atau cinta bergantung kepada empat faktor utama:

Rupa luaran

Ramai orang mengatakan mereka tidak jatuh cinta kerana rupa (lebih-lebih lagi lelaki..) namun bagi golongan pakar dalam psikologi dan perhubungan (Eagly, Feingold, Moreland dan Beach, Hartfield and Rapson dan ramai lagi..) telah menunjukkan bukti bahawa rupa paras merupakan faktor utama yang menjadikan hati berdegup kencang pabila bertemu dengan si dia~. (patut la David Archuleta ramai peminat... soo cute~)

Hm.. secara sedar atau tidak, mahu atau malu, kita sememangnya menilai manusia dari rupa paras mereka.. Tiba-tiba Nurin teringat kepada rakan sekelas baru, rupa macam orang Korea.. ~Lelaki idaman panggilannya~

Keakraban


Orang kata (orang tua-tua la..) tak kenal maka tak cinta~ Mungkin ada betul kata-kata ini.. Makin lama, makin kerap kita memandang si dia, makin rapat hati kepada cinta. Ini menerangkan bagaimana ramai rakan karib yang berakhir menjadi kekasih!
Tapi, zaman sekarang da berubah, dengan YM pun orang sudah boleh jaduh cinta, sekali komen di Friendster atau MySpace pun da boleh untuk menjadi pasangan kekasih. Penjelasannya? Sungguh sukar untuk digambarkan dengan kata-kata.

Untuk dua lagi faktor ke”jatuh”an cinta, bersambung di post akan datang..

p/s: Di kolej Nurin sekarang semua orang dikuarantin sebab H1N1, jadi salah satu hiburan yang ada hanyalah ber’blogging’. Nasib baik selsema ni tak merebak melalui Facebook kan..~

2 comments:

ehem2..nice to know u..suka ngat tulis sal cinta ye..

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More