Sweet frens o' mine

Tuesday, August 11, 2009

Saya suka dia! 2

Hi semua! Hari ni Nurin amatlah teruja sebab baru lepas menghabiskan aktiviti kelab kulinari. Bukan sebab apa lauk ayam masak merah yang dimasak tersangatlah ‘superb’ (bukan Nurin yang masak pun). Apapun mengambil kesempatan untuk berterima kasih kepada semua; Lisa, Mardhati (ketua chef untuk hari ni), Farah Yasmin, Najian, Ain, Afiqah, Aqilah, Fatimah, Alia dan tidak lupa juga kepada Safiah (ahli kelab baru kulinari!) dan tak lupa juga kepada semua budak lelaki dan miss mazrah(penasihat kelab). Terima kasih atas ayam masak merah yang penuh dengan kasih sayang tu.. Huhu~

Kembali kepada perbincangan di post yang lepas, berbalik kepada faktor yang menyebabkan kita menyukai seseorang. ( akhirnya kembali ke isi utama selepas melalut ).. Baiklah faktor ke-3 yang dipilih oleh kebanyakan orang adalah:

Persamaan

Eh? Ni fakta ke auta? Banyak jer cerita cinta yang menunjukkan cinta yang timbul disebabkan perbezaan, si putera raja berkahwin dengan gadis pencuci di luar Bandar, mamat mafia rempit berkahwin dengan ustazah sekolah agama, si hodoh berkahwin dengan si jelita. Kalau macam tu apa maknanya jatuh cinta atas dasar persamaan?

“Ter”perasan atau tidak darjah kesukaan kita terhadap sesuatu individu secara realitinya adalah pada persamaan. Seorang lelaki yang meminati fotografi akan mudah tertarik kepada wanita yang juga meminati fotografi.. Perempuan akan kagum dengan lelaki yang meminati cerita Korea.. Huhu~ Dan begitu juga lelaki akan kagum kepada wanita yang berjaga malam menonton perlawanan bola ataupun pandai bermain gitar! (p/s: salute to Suhana!)

Darjah keprihatinan

Satu hari anda ternampak baju yang sangat mengiurkan anda. Dan ketika itu, baju tersebut telah dipotong haganya setengah dan anda baru sahaja mendapat RM 600 duit biasiswa. Anda kemudian lantas mengambil baju tersebut lalu menyapa kakak yang berada di kaunter. Keesokan harinya anda bangun seawal 3 pagi semata-mata untuk menggosok baju itu. Selepas 3 jam menggosok baju anda pun dengan segera turun ke kelas dengan baju baru dan harapan semua orang akan memujinya. Sayang sekali, kebenaran memahitkan.

Kelas jalan seperti biasa dan tiada siapa pun yang memuji baju anda yang masih ber’tag’ harga itu. Sadis bukan? Namun, segalanya berubah, tiba-tiba dari satu sudut bilik darjah datang seorang mamat yang prihatin dan menegur ke’superb’an baju anda yang masih berbau kilang. Mamat tersebut tidaklah sekacak Johny Depp atau Aron Aziz ataupun secomel mamat dalam mana-mana cerita Korea, tidaklah juga menegur dengan suara semerdu David Archuleta. Namun, keprihatinan si dia ini sudah cukup untuk berasa dihargai dan kemudian membawa kepada cinta.

Begitulah juga dalam perkara-perkara yang lain. Sifat ‘caring’ atau prihatin seseorang kadangkala boleh membuat kita jatuh cinta... (Patut la ramai orang sukakan Princess Diana..)


p/s: Nak mintak Mardhati ajar masak ayam masak merah sampai pandai.. Huhu~

4 comments:

Wah,byk gak tips ko pasal cintan2 ni ek...
Thanx la,bleh gak aku blaja and praktikal...
Huhuhu..

uishh..cam based on xprience jer pak long...uhu...btw...useful tips...

n pas ni ajr aq msk ayam 2 ehhh

ak mmg setuju rr dgn pendapat nurin dlm blog ni. mcm perempuan yg minat mkn cendol akn suka dgn laki yg minat mkn cendol. lalala..~
:p

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More