Sweet frens o' mine

Friday, August 27, 2010

On the edge of the 21st century~

Kucing dan tikus main kejar-kejar pagi hari, dengan mata yang mamai aku menghayunkun kaki ke D. Razak. Dush3x kenapa la Encik Mathias mahu juga mencuri waktu Sabtu nih, ikutkan hati nak je meneruskan ketiduran di atas tilam empuk bercadar pink bersama Mr. Tony dan Mr. Robin.

Tetapi memikirkan tidak tahu apa yang nak dibuat, dipaksakan juga la diri dgn Miss D60 tercinta.

Setibanya di dewan DTHO, oh ramainya pelajar boleh dikira banyaknya dengan kaki kiri sebelah lipan yang hanya ada 30 kaki? Apakah? Aku pun tak tau, tp yang penting mmg tak ramai.

Apa yang disampaikan oleh Mr. Mathias sgtlah informative dan helpful. Dan yang paling berguna adalah bagaimana cdgn si beliau akan pengurusan stress.

Which he would refer it as externalize your thoughts~

Kadang-kadang sebagai manusia, mmg aku tak lari daripada berfikir dari sekecil-kecil perkara kepdlah yang paling penting..

Contohnyer ble jer aku duduk di meja sekarang ni berhajat nak membuat ee, mulalah tgn memikirkan baju di ampaian, si Dia, kerja math yg nak dibuat, hero DOTA yang nak dipakai nak main kejap lagi, coklat apa yang nak makan ari ni dan akhirnya TERKANDAS DI SINI MEMBUAT POST BLOG BARU!

Sungguh ironi la kan. Dan ini apa yang sir Mathias sifatkan sebagai The Everest Effect. Kita tidak bermasalah dengan membuat satu benda yang besar ( cthnya: Mendaki Everest ) tetapi lebih mudah diganggu dgn perkara2 kecil lain yg langsung tak memberikan signifikan dalam kehidupan.

Ataupun bg sesetengah orang mereka terlalu byk berfikir, sehinggakan mereka tidak dapat berbuat ap2 kerja.

Dan inilah di mana externalise your thoughts penting! Dan cara perlaksanaan nyer adalh dengan menulis segala apa yg difikirkan, jika tidak penting letakkan saja di tepi, dan jika sebaliknya tampal besar2 di dinding locker~ atau sebagainya yg relevan.

5 comments:

owh..akhrnya "nurin ayesha" update blog.. sgt terharu sebab ada bhn bacaan pd ptg yg bosan ni..

si Dia...
hahaha!

pertamakali nurin ayesha menekankan penggunaan perkataan tersebut.

ouh selalu je buat, tapi tulis dekat stick note je la, tampal kat meja. kadang2 x jalan sgt pon, mybe sbb buat kat sticknote je, kecik sgt. haha so after this i need to write it down on A4 paper or mybe larger ,paste it on the wall. haha !

DayahMyra: terharu juga~
Lisa Kamal: ...
Norikochan: mungkin bole guna kertas mahjong~

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More