Sweet frens o' mine

This is default featured post 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Monday, April 18, 2011

Bila Kamus Gagal..

mendefinisikan cinta. Kanak-kanak petah berceloteh kata.




“Love is what makes you smile when you’re tired.”
Terri – age 4
“Love is when my mommy makes coffee for my daddy and she takes a sip before giving it to him, to make sure the taste is OK.”
Danny – age 7
“Love is when you tell a guy you like his shirt, then he wears it everyday.”
Noelle – age 7
“You really shouldn’t say ‘I love you’ unless you mean it. But if you mean it, you should say it a lot. People forget.
Jessica – age 8

Credit to: thingsaboutlove

Saturday, April 16, 2011

Puas Luas

Walaupun aku tak puas hati kenapa R2 terkeluar Maharaja Lawak, tapi aku puas dgn bilik aku sekarang. Kemas confirm la kan, kalau tak, tak terrbaik la, apapun feature yg terbaru diletakkan adalah luas.

Preview skit. 

Model: Aimi 10.1

Aku da cakap spacious kan? Cuma modify 2 katil, 2 meja je korang da dapat ruang belajar yang sangat selasa dan efektif. Apapun cuma berbelas hari je lagi aku nak guna ruang ni, so mari maksimakan penggunaan masa!

mode: Rindu kucing, udang, ikan, author kembara maysa, mak, adik, abah, DIA, dan bilik kt umah. (list rinduan tidak mengikut urutan)

Wednesday, April 13, 2011

Lubang hitam

Lubang hitam itu sungguh dalam, mungkin sehingga cahaya yang tidak berjisim itu juga ditelannya. Padat, sendat, sehingga elektron maha kecil pun tidak mampu bergetar apatah lagi terbang dan berlari seperti biasa. 

Kita bukan titik. Kita memenuhi satu ruang. Tapi tak semua. Kita terperangkap dengan dimensi masa. Satu dan satu frame sahaja, kita boleh berada. Walaupun kita tidak dapat menangkap masa, jangan siakan ruang. Masa tak boleh dibuang, ia perihal peluang.

p/s: Highly excited electron.

This is hectic but i'm happy with it.

Thursday, April 7, 2011

Terlepas Pandang

video

Obvious kan?

Sebab tu la dalam dunia ni orang yang bersyukur lebih kurang daripada orang yg merungut.
Bila eksiden, Bob marah, kenapa asyik aku je yang eksiden?
Bila kena buang kerja, Man mula la nak emo, katanya da 13 kali dier kena buang kerja.

tapi,

instead of merungut,

kenapa Bob x bersyukur yang dia masih lagi ada kerja, dan gajinya masih masuk tiap bulan.
dan Man pula x pernah sedar yang dia tak pernah ad masalah kesihatan lagi la nak eksiden.

Moral of the story: Bersyukurlah selagi nyawa melekat pada badan.


'Chunking' dan 'Role-Changing'

My last resort. This is my trump card.

Aku dah cakap, hidup tak semestinya sentiasa senang. Sekarang aku ada dua tahun punya silibus yg dimampatkan kepada 26 hari. Ok, kalau nak fikir memang mustahil nak sumbat. Tapi macam kata Aiman Khalid tak pernah ada istilah terlambat. Masalahnya kalau nak guna method konvensional memang cakap kat ko tak kan sempat. Jadi apa boleh buat? Kat sini ada beberapa idea.

Priority Chunking:

Ok. Metodologi teknik chunking is to see the big picture and cut it to small pieces. Kalau mcm tu sama la juga kan banyaknya nak kena study? Yup, that is the problem. Tapi kalau ko da pernah jawab soalan-soalan past year and go through all the assessment statement then kita boleh set prioriti apa yang kita nak study. Contohnya, macam ko nak study biologi, kalau ko main duduk je letak buku biologi depan mata, mmg rambang mata sebab dlam masa 2 tahun banyak sgt yang kita da belajar!

So the best is to set the priority. Cthnya set untuk study fotosintesis, sebab slalu masuk dalam esei seksyen B. Jadi weightage markahnya lebih banyak. Selain daripada menghentikan keresahan memikirkan nak study apa, ko jugak akan menjadi lebih produktif dengan priority chunking.

The Drawbacks: Teknik ni susah la kalau prioriti pun ko tak reti nak set.



Role-changing: 

Konfim korang pernah dengar cerita cikgu ngan anak muridnya pasal memegang segelas air. Kalau korang da pernah dengar maka skip la paragraph seterusnya.

Disebutkan kisah seorang anak murid yang terlalu risau benar dengan peperiksaan IB nye yang semakin hampir. Maka diadukan lah hal tersebut kepada gurunya. Maka berkatalah guru itu kepadanya. Kau lihat aku memegang cawan ini penuh berisi air, tiadalah beban bagi aku. Tapi jika aku memegang cawan ini yang sama untuk jangka masa yang lama maka nescaya lenguhlah tangan ini. Seperti itu jugalah otak kamu berfungsi. Kalau kamu asyik memikirkan benda yang sama maka bebanlah otak kamu sama seperti otak yang lenguh tadi.

So, from the story and the results of brain research it is best untuk selang selikan sesi study anda dengan teknikal and non-teknikal stuff, playing guitar interval dengan study session ko might be a good choice ( mcm ape roommate aku buat), because of course it use the different part of brain, ataupun ko nak study bio interval dengan math. Stengah orang mungkin kata tak masuk ar, but this kind of thing works well for me during SPM dulu and mesra masa. Ye la ko guna part menghafal for bio.. then untuk rehatkan part ni ko guna lak bahagian lain for numerical and numbers, so that secara tak langsung otak ko boleh rehat by parts. and study tak henti2... (hiperbola di sini). 

The Drawbacks: Physical ko kena fit la macam orang main ragbi kalau x sama jugak la tahap produktivitinya, satu lagi ko punye attention span kena tinggi.


Dan ingat kawan-kawan, jangan ada sekelumit pun perasaan ragu2 dengan kemampuan ko, fokus kepada apa yang ko buat sekarang, regardless of the results, yg lebih penting ko puas ati dengan usaha ko. Aku kat sini sentiasa mendoakan kejayaan kawan-kawan dan diri sendiri.  



Saturday, April 2, 2011

Kenapa membaca blog seorang psikatri lebih baik daripada tidur petang.

Kenapa membaca blog seorang psikatri lebih baik daripada tidur petang.
*untuk makluman aku bukan ahli psikatri.

sementelahan aku pembenci kegiatan tidur petang. 
tapi tak juga aku cakap kalau ko suka tidur petang tak semestinya ko benci aku kan.
Ok, realiti nya. Aku pernah tidur petang.

12 Sebab Tidur Petang Tidak Relevan

1. Semua bentuk ketagihan adalah salah, termasuklah ketagihan kepada rokok, morphin, marijuana mahupun ketagihan durian. Oleh kerana tidur petang juga mempunyai potensi terjerumus kepada kategori ketagihan maka ia adalah satu kesalahan.

2. Apatah lagi jika anda tidur petang secara berjemaah, tahukah anda kadar radiasinya adalah sebanyak 0.05 mikro Sievert untuk tidur di sebelah rakan anda?

3. Sebab aku tak suka tidur atas katil yang bersepah dengan buku pada waktu petang.

4. Tidur malam dah terlebih, kalau siang pun nak tidur juga bila aku nak bangun?

5. Tidur bermuzikkan orang menjerit bermain futsal adalah tidur yang berkualiti rendah.

6. Siang panas, bilik tak ada air conditioner.

7. Terlalu banyak cahaya UV.

8. Manusia bukan nokturnal. Aku manusia.

9. (post removed due to inappropriate content)

10. Sebab petang tak boleh tidur lama-lama, at least aku nak tidur 3 jam.

11. Supaya bloggers lain tak tidur petang dan boleh menghabiskan masa petang mereka memberi komen kepada post aku yang merepek ini.

12. Aku ambik IB dan aku ada remaining 30 hari je lagi.

Ada orang kata panjat gunung lagi baik dari tidur petang, betul ke?

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More