Sweet frens o' mine

This is default featured post 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured post 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Friday, June 26, 2009

~Wrap Up~ Edisi Jun 09'

SMS membunuh!

SMS kini sudah menjadi ‘trend’ oleh kerana sifatnya yang mudah dan kos yang rendah, dan statistik juga menunjukkan bahawa bilangan SMS sememangnya sudah melebihi bilangan panggilan (tak perlu statistik pun dah sedia maklum!).
Teruskan membaca..
Jenis Kekasih Bahagian 1

Seperti mana adanya jenis-jenis kek di kedai kek kesukaan anda, begitu juga adanya jenis-jenis kekasih yang anda perlu tahu. Secara amnya kekasih ini dibahagikan kepada enam jenis: Teruskan membaca..Jenis kekasih Bahagian 2

Pragma (Logikal)
Lelaki yang amat praktikal dan realistik. Cinta jenis ini dicirikan sebagai logic dan munasabah. Individu itu lebih mengutamakan praktikaliti daripada angan-angan cinta.

Teruskan membaca..


17 AgainKali ini buat pertama kali dalam ruangan ~Love~Wayang~ edisi Jun, penulis telah memilih filem 17 Again. Mengapa? Kerna penulis mendapati filem ini menarik dan sesuai ditonton bagi kamu dan si dia bagi bulan ini.
Teruskan membaca..Hana KimiSedang penulis sedang seronok melayari web mencari drama pilihan bagi bulan ini, terjumpa penulis dengan dengan siri drama Hana Kimi dari Jepun ini jika penulis tidak silap.

Teruskan membaca..Tiada Yang Kedua & ps I Love YouTiada Yang Kedua

Sedang penulis menghadiri PestaBuku Antarabangsa yang lepas, terjumpa penulis dengan novel baru yang diterbitkan oleh syarikat penerbitan novel yang tidak asing lagi iaitu Alaf 21. Novel yang dimaksudkan penulis adalah Tiada Yang Kedua.


Ps, I Love You


Berlatar belakangkan Ireland, Holy Kennedy seorang gadis rupawan, telah berkahwin dengan seorang lelaki yang romantis, matang dan kacak bernama Gerry.
Teruskan membaca..

Sunday, June 21, 2009

~Love~Novel~ Edisi Jun '09


Tiada Yang Kedua

Sedang penulis menghadiri PestaBuku Antarabangsa yang lepas, terjumpa penulis dengan novel baru yang diterbitkan oleh syarikat penerbitan novel yang tidak asing lagi iaitu Alaf 21. Novel yang dimaksudkan penulis adalah Tiada Yang Kedua. Sinopsis bagi novel tersebut adalah seperti di bawah:

Nur Shahirah Batrisya berasa bahagia menantikan saat diijabkabulkan dengan jejaka pilihan keluarga. Namun, keindahan malam pengantin yang diimpikan tidak seperti yang diharapkan. Lelaki yang baru sahaja menikahinya membongkar rahsia yang sangat pahit untuk ditelan.

Di birai katil mempelai yang dihias indah, Imran dengan angkuh mengakui hatinya sudah dimiliki. Malam pertama itu juga menjadi saksi Imran melafazkan perjanjian yang tidak diduga. Dua tahun lagi perkahwinan itu mesti dinoktahkan. Shira akur menerima keputusan suaminya. Hanya pilu yang menemaninya membilang hari-hari yang bakal menjanjikan status janda muda buatnya. Sesungguhnya dia kecewa! Semakin hampir dengan hari yang dijanjikan, Shira berperang hebat dengan perasaan keliru yang merantai jiwanya.

Tanpa pengetahuan sesiapa, dia akhirnya melarikan diri kerana lebih rela pergi daripada mendengar lafaz perpisahan yang bakal meniti di bibir Imran. Naluri seorang suami mendesak Imran untuk terus mencari Shira dengan perasaan kesal yang menggila. Namun, pencariannya hampa. Ke manakah Shira membawa diri?

Mengikut maklumat, ini adalah novel pertama Sania Yasmin bersama Alaf 21. Novel ini boleh didapati di kedai buku terpilih seluruh negara dengan harga RM 19.00.

Ps, I Love You

Berlatar belakangkan Ireland, Holy Kennedy seorang gadis rupawan, telah berkahwin dengan seorang lelaki yang romantis, matang dan kacak bernama Gerry. Walaubagaimanapun, perkahwinan mereka tidak kekal lama apabila nyawa Gerry suami Holy telah diambil oleh satu penyakit misteri. Oleh kerana perhubungan mereka sangat rapat, dan kehidupan Holy banyak bergantung kepada suaminya, kematian Gerry seolah-olah membawa sekali nyawanya pergi.

Apabila harapan untuk hidup sudah hampir tiada, Holy didatangi dengan satu set 10 keping surat yang di mana setiap satunya merupakan mesej daripada Gerry yang ditulis sebelum kematiannya agar Holy dapat meneruskan hidup tanpanya. Setiap satu surat dibuka untuk setiap satu bulan. Oleh kerana surat-surat tersebut Holy kini dapat meneruskan hidupnya seakan-akan suaminya ada di sisi.

Namun begitu, apabila surat terakhir sudah tiba untuk dibuka. Holy mula memikirkan masa depannya tanpa surat tersebut, jadi apakah mesej terakhir Gerry?

Bagi penulis novel ini adalah sangat menarik untuk dibaca bagi mereka yang meminati novel Inggeris. Jalan ceritanya dibuat dengan baik sekali dan perincian bagi rupa watak dan latar lain adalah jelas sekali. Sesuai untuk dibuat sebagai bacaan ringan. Novel ini kemudiannya telah diadaptasikan kepada filem pada tahun 2007.

SMS MEMBUNUH!


Terlalu banyak ber-sms boleh membunuh perhubungan anda samada bagi yang baru berputik ataupun sudah lama bersama. Artikel ini ditulis bagi membantu anda mengelakkannya.

SMS kini sudah menjadi ‘trend’ oleh kerana sifatnya yang mudah dan kos yang rendah, dan statistik juga menunjukkan bahawa bilangan SMS sememangnya sudah melebihi bilangan panggilan (tak perlu statistik pun dah sedia maklum!).

Jadi bukan lah sesuatu yang janggal lagi menjadikan sms sebagai medium penyampai cinta anda. Namun jaga-jaga: Adanya perkara seperti Terlalu Banyak SMS (ataupun ringkasnya TBS). "Over ber’SMS’ menakutkan si dia," kata seorang pakar perhubungan Arlene Krieger, PhD. "Mereka (si dia) merasakan satu tekanan apabila menerima pesanan yang terlalu kerap."

Terdapat beberapa keadaan ataupun situasi yang di mana dinasihatkan tidak sesuai untuk ber-SMS kepada si dia.

Selepas ‘dating’ kali pertama. Sesuatu yang sukar bagi seorang wanita untuk tidak ber-SMS si dia selepas kali pertama berjumpa, namun nasihat saya pendam perasaan tersebut terlebih dahulu. "Terlalu teruja dengan kerap memberi SMS, akan mengurangkan cabaran bagi si dia untuk lebih rapat kepada anda, dan ini bukanlah sesuatu yang baik" kata seorang pakar psikologi Diana Kirschner, PhD, pengarang kepada buku Love in 90 Days.

Pabila kamu mabuk? Mamai?. Oleh kerana telefon tidak dilengkapi oleh pengesan bau mulut anda, semuanya terpulang kepada anda sendiri untuk berhenti ber-SMS dalam keadaan mamai — lagi-lagi daripada memberi SMS untuk berjumpa dengan segera (A.S.A.P). Kadangkala, anda sendiri mungkin tidak tahu apa SMS yang anda hantar kepada Si Dia dalam keadaan mamai begitu.

Penyelesaian terbaik- berhenti daripada mengambil minuman keras/beralkohol. Namun begitu, bagi mereka yang tidak mengambil minuman beralkohol berhati-hati juga apabila ber-SMS ketika anda mengantuk ataupun baru sahaja bangun dari tidur.

MARAH!.Kadangkala ada masanya si dia membuat anda marah, tetapi dengan menghantar SMS seperti "Kenapa x call?" akan menunjukkan anda seorang yang agresif dan tergesa-gesa. Jikalau boleh elakkan ber-SMS dalam keadaan marah atau menghantar SMS yang mengatakan anda sedang marah.
Ingat bila anda menulis adalah sukar untuk menariknya kembali. Keadaan sebaliknya berlaku jika anda berada dalam keadaan gembira, adalah sesuatu perkara yang romantis untuk berkongsi perasaan gembira dengan pasangan anda. Walaubagaimanapun, lihat dulu dengan respons si dia, jika si dia tidak berminat tidak perlulah anda teruskan cerita anda tersebut.

"Gol!!!". Kebanyakan lelaki tidak suka diganggu apabila mereka sedang menonton perlawanan bola sepak. Buktinya, ramai rakan-rakan penulis yang akan meng-"off"-kan telefon bimbit mereka untuk memastikan mereka tidak diganggu.

Apatah lagi perlawanan tersebut melibat perlawana pasukan kegemarannya pada perlawanan akhir. Namun, jika si dia bukan seorang yang sukakan bola sepak anda sungguh bertuah!

Cukup, baru je SMS tadi?. Dalam perhubungan yang berterusan, anda mungkin bergantung kepada SMS kebanyakan masa dan tidak salah bagi anda untuk kekal berhubung dengan si dia. Cukuplah sekadar SMS sekali sehari dan bukannya ber-SMS sepanjang hari. Ingat si dia ingin mengetahui perkembangan anda bukannya setiap perkara yang anda buat hari-hari!.

Anda tambahan? Cadangan? Ataupun pengalaman anda sendiri bersama si dia? Jangan lupa tinggalkan komen!

Saturday, June 13, 2009

~Love~Drama~ Edisi Jun '09


Hana Kimi

Sedang penulis sedang seronok melayari web mencari drama pilihan bagi bulan ini, terjumpa penulis dengan dengan siri drama Hana Kimi dari Jepun ini jika penulis tidak silap.

Drama yang diilhamkan oleh manga ini terlebih dahulu difilemkan di Taiwan.

Secara ringkasnya, Hana Kimi mengisahkan mengenai Mizuki Ashiya, seorang gadis dari Jepun yang menetap di U.S. Pada satu hari, beliau terlihat akan satu pertandingan lompat tinggi di televisyen dan tertarik pada seorang atlet lompat tinggi bernama Sano Izumi.

Satu tragedi ngeri telah berlaku kemudiannya apabila Ashiya telah diserang oleh sekumpulan perompak. Sano yang secara kebetulan lalu di situ telah menyelamatkan beliau dan telah ditikam di kakinya. Sano kemudiannya telah menarik diri dari arena sukan.

Berasa bersalah dengan apa yang telah terjadi Ashiya membawa dirinya ke Jepun untuk mendorong Sano untuk menyertai arena sukan semula. Namun, masalah timbul apabila Ashiya mendapati Sano bersekolah di Osaka Gakuen. Iaitu satu all-boys school yang di mana dipenuhi dengan jejaka kacak dan berbakat. Ashiya kemudiannya telah menyamar menjadi lelaki dan di sinilah cerita Hana Kimi ini bermula!

Bagi penulis, cerita Hana Kimi mempunyai unsur humor yang baik dan kisah cinta yang berbelit. Diceritakan nanti salah seorang daripada rakan sekelas Ashiya jatuh cinta kepadanya dan rakan sekelas tersebut dalam dilema kerana tidak dapat menerima yang beliau mencintai seorang lelaki!

p/s: Klik pada gambar untuk menonton drama Hana Kimi secara online!

Thursday, June 11, 2009

Jenis Kekasih Bahagian 2


Pragma (Logikal)
Lelaki yang amat praktikal dan realistik. Cinta jenis ini dicirikan sebagai logic dan munasabah. Individu itu lebih mengutamakan praktikaliti daripada angan-angan cinta.

Perasaan cemburu buta tidak mudah menguasai fikiran mereka yang Pragma. Mereka tidak mudah tenggelam dengan perasaan rindu-rinduan.

Jikalau rindu boleh menyebabkan pelajaran mahupun kerja terganggu, si dia sanggup mengenepikan rindu tersebut.

Ludus (Permainan)
Cinta itu satu permainan! Ada yang menang ada yang kalah dan kadangkala seri… Si dia yang tergolong dalam kategori ini menganggap cinta sebagai satu permainan dan pertandingan yang harus dimenangi.

Ia membabitkan cinta yang tiada komitmen, kurang kemesraan, berahsia, tiada perancangan masa panjang dalam perhubungan malah suka pada perhubungan yang mendadak dan tidak teratur. Cinta sentiasa berisiko. Ada ketika dia terluka, dan ada ketika si dia melukakan.

Eros (Romantik)
Si dia yang romantik sentiasa mengkhayalkan perkara yang indah belaka. Dalam inpian mereka, percintaan yang ideal memerlukan kerjasama pasangan. Saling membelai, sentiasa memberi dan menerime sekaligus mengambil berat mengenai hal-hal yang mungkin dianggap remeh oleh insan lain.

Memujuk, menghadiahkan bunga, memberi coklat atau membisik bahasa romantik merupakan elemen yang disukai oleh pasangan Eros.

Sunday, June 7, 2009

~Love~Wayang~ Edisi Jun ‘09


17 Again

Kali ini buat pertama kali dalam ruangan ~Love~Wayang~ edisi Jun, penulis telah memilih filem 17 Again. Mengapa? Kerna penulis mendapati filem ini menarik dan sesuai ditonton bagi kamu dan si dia bagi bulan ini.

Bagaimana jika anda diberi peluang untuk kembali kepada zaman muda anda?

Tahun 1989, Mike O’ Donnell (Zac Efron) adalah seorang bintang di sekolah tingginya, seorang pemain bola keranjang yang hebat dan ramai kolej yang berebut untuk mendapatkan dia. Walaupun dia mempunyai masa depan yang cerah, dia telah memilih perkara yang sebaliknya, iaitu dia mahu bersama dengan teman wanitanya Scarlet dan anak mereka yang bakal dilahirkan.

20 tahun kemudian, hari-hari kegemilangan Mike (Matthew Perry) sudah pun berakhir. Perkahwinannya bersama Scarlet (Leslie Mann) tidak kekal lama, dia tidak mendapat kenaikan pangkat di tempat kerjanya, anak-anaknya tidak sukakannya dan hidupnya kini hanyalah bergantung kepada kawan ‘nerd’nya di sekolah tinggi dahulu yang sekarang sudah bergelar jutawan iaitu Ned (Thomas Lennon).

Mike kemudiannya diberikan peluang kedua, apabila berlakunya sebuah insiden yang menyebabkan dia bertukar seperti seorang remaja berumur 17 tahun semula.

Filem 17 Again bagi penulis adalah berunsur humour dan mempunyai jalan cerita yang baik. Namun yang demikian, seperti dalam kebanyakan filem Zac Efron yang lain, dalam filem ini juga menggambarkan Zac Efron seorang pemain bola keranjang yang handal.

Jadi bagi mereka yang masih mencari-cari filem yang sesuai ditonton di panggung pada bulan ini apa kata cadangkan 17 Again pada si dia.

p/s: Klik pada gambar untuk link ke laman rasmi 17 Again (trailer juga ada di sana).

Monday, June 1, 2009

Jenis Kekasih Bahagian 1

Seperti mana adanya jenis-jenis kek di kedai kek kesukaan anda, begitu juga adanya jenis-jenis kekasih yang anda perlu tahu. Secara amnya kekasih ini dibahagikan kepada enam jenis:

Storge (Kawan Karib)
Asalnya daripada perkataan greek yang membawa maksud cinta semulajadi. Bermula daripada sekadar seorang sahabat yang rapat. Si dia boleh boleh berubah menjadi pasangan sejiwa. Lelaki daripada kelompok ini dikatakan berkongsi harapan, impian dan minat. Mereka mungkin pasangan yang selamba.

Kemesraan mereka adalah secara besederhana dan bersifat praktikal. Mereka juga mungkin dikagumi ramai kerana jarang timbulkan rasa cemburu. Mereka juga ada ketika dikagumi ramai kerana jarang timbulkan rasa cemburu. Sebarang krisis atau perpisahan ditangani secara bijaksana. Jika berlaku keretakan hubungan, lelaki jenis ini masih boleh bersahabat.

Agape (Pengorbanan)
Dalam perkataan Greek Agape membawa maksud terbuka, namun begitu dalam istilah sosial psikologi ia memberi maksud si dia yang amat mengambil berat tentang insan yang dikasihinya. Mereka ini amat putih hatinya, pengasih dan mudah beralah. Si dia sedikitpun tidak mengharapkan balasan. Namun yang sering berlaku, si dia yang bersifat Agape ini mudah dipermainkan atau berisiko dikhianati kerana kejujuran mereka yang hebat.

Mania (Kepunyaan)
Ini yang dikatakan cinta setengah mati, si dia yang memiliki cinta sebegini dalam fikirannya hanya memikirkan cinta dan cinta serta cinta! Itu sahaja yang difikirkannya.

Sifat mereka mudah cemburu, terlalu mengongkong serta terlalu takut pada penolakan cinta. Namun, lelaki yang terlalu obses cengan cinta ini sering hidup dalam angan-angan dan menagih kasih sayang melampau daripada pasangannya. Jikalau berlaku kecurangan, si dia jenis Mania akan menjadi terlalu kecewa dan mungkin boleh bertindak agresif terhadap pasangannya.

Bersambung pada post Jenis Kekasih Bah. 2!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More